1929.

Osnovano športsko društvo Metalac, osovinu športskog društva čine boks, hrvanje, dizanje utega i nogomet.


1936.

Osnovana hrvačka sekcija u sklopu športskog društva Metalac, jedan od najvažnijih inicijatora je bio Albin Halužan koji je tragično poginuo u jeku II. svjetskog rata.

Albin Halužan, 1938. - prvi trener hrvačke sekcije u športskom društvu Metalac

Albin Halužan, 1938. – prvi trener hrvačke sekcije u športskom društvu Metalac

Bednjanec Ljudevit, jedna od najvažnijih osoba u povijesti hrvačkog kluba Metalac. Bednjanec se 1927. godine dolaskom u Zagreb htio upisati u tada najjači Teškoatletski klub (TAK) Herkules, ali mu je njegov poslodavac zabranio te je kriomice odlazio na neka natjecanja na kojima je se oduševljavao uspjesima svojih idola.

1931. kada je uspio položiti krojački ispit učlanio se Teškoatletskom klubu Herkules. Međutim, nisu natjecanja i sportski rezultati razlog sjećanja na Bednjanca. Ljudevit Bednjanec je bio izuzetan organizator već je 1938. godine odmah po povratku iz vojske, uz redoviti treniranje, pruzeo i dužnost tajnika kluba, te je tu funkciju obnašao sve do početka II. svjetskog rata.

Ljudevit Bednjanec (1914.-1991.)

Ljudevit Bednjanec (1914.-1991.)

Po završetku rata uključio se u djelovanje hrvačkog kluba Varteks iz Varaždina. Jedan od najzaslužnijih što je hrvački klub Metalac nastao 1966. preimenovanjem svog matičnog kluba Herkules. U hrvačkom klubu Metalac bio je „persona grata“ od utemeljenja 1966. pa sve do svoje smrti. Skupština Metalca dodijelila mu je 1988. godine naziv počasnog doživotnog predsjednika.


1938.

Hrvačka sekcija Metalca je svoj rad započela pod nepovoljnim tehničkim i financijskim okolnostima u skučenom prostoru u Haulikovoj 10. Iz „Metalčeve“ hrvačke sekcije razvio se teškoatletski klub „Radnik“.


1941.

Hrvačka sekcija Metalca je svoj rad započela pod nepovoljnim tehničkim i financijskim okolnostima u skučenom prostoru u Haulikovoj 10. Iz „Metalčeve“ hrvačke sekcije razvio se teškoatletski klub „Radnik“.

Ivan Markus, 1942. - hrvač Herkulesa, budućeg Metalca

Ivan Markus, 1942. – hrvač Herkulesa, budućeg Metalca


1945.

Završetkom rata obnavlja se športsko društvo Metalac i ponovo započinje sa radom. Prvi predsjednik društva je bio Josip Broz Tito te je ostao doživotni predsjednik.


1945. – 1966.

Punih 20 godina trebalo je hrvačima da ponovno osnuju svoj klub i nastave tamo gdje je rat prekinuo njihovog prvog trenera i šampiona Adalberta Halužana.

Categories: HRVANJE

0 Comments

Odgovori

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)