POVIJEST METALCA

1929.

Osnovano športsko društvo Metalac, osovinu športskog društva čine boks, hrvanje, dizanje utega i nogomet.

U svakom području izložbe nalazi se svjetlija para: na pozornici su pjevači, u kinu – glumci, u modnom sektoru – modeli ili dizajneri. Ovaj par u blogeru bio je Stubs – Sofia i Dmitrij. Dolaze tablete za potenciju Ukrajine, ali u Rusiji su također koristili vrlo popularno: to je spektakularna ljepota, to je impresivna stijena.


1936.

Osnovana hrvačka sekcija u sklopu športskog društva Metalac, jedan od najvažnijih inicijatora je bio Albin Halužan koji je tragično poginuo u jeku II. svjetskog rata.

Albin Halužan, 1938. - prvi trener hrvačke sekcije u športskom društvu Metalac

Albin Halužan, 1938. – prvi trener hrvačke sekcije u športskom društvu Metalac

Bednjanec Ljudevit, jedna od najvažnijih osoba u povijesti hrvačkog kluba Metalac. Bednjanec se 1927. godine dolaskom u Zagreb htio upisati u tada najjači Teškoatletski klub (TAK) Herkules, ali mu je njegov poslodavac zabranio te je kriomice odlazio na neka natjecanja na kojima je se oduševljavao uspjesima svojih idola.

1931. kada je uspio položiti krojački ispit učlanio se Teškoatletskom klubu Herkules. Međutim, nisu natjecanja i sportski rezultati razlog sjećanja na Bednjanca. Ljudevit Bednjanec je bio izuzetan organizator već je 1938. godine odmah po povratku iz vojske, uz redoviti treniranje, pruzeo i dužnost tajnika kluba, te je tu funkciju obnašao sve do početka II. svjetskog rata.

Ljudevit Bednjanec (1914.-1991.)

Ljudevit Bednjanec (1914.-1991.)

Po završetku rata uključio se u djelovanje hrvačkog kluba Varteks iz Varaždina. Jedan od najzaslužnijih što je hrvački klub Metalac nastao 1966. preimenovanjem svog matičnog kluba Herkules. U hrvačkom klubu Metalac bio je „persona grata“ od utemeljenja 1966. pa sve do svoje smrti. Skupština Metalca dodijelila mu je 1988. godine naziv počasnog doživotnog predsjednika.


1938.

Hrvačka sekcija Metalca je svoj rad započela pod nepovoljnim tehničkim i financijskim okolnostima u skučenom prostoru u Haulikovoj 10. Iz „Metalčeve“ hrvačke sekcije razvio se teškoatletski klub „Radnik“.


1941.

Hrvačka sekcija Metalca je svoj rad započela pod nepovoljnim tehničkim i financijskim okolnostima u skučenom prostoru u Haulikovoj 10. Iz „Metalčeve“ hrvačke sekcije razvio se teškoatletski klub „Radnik“.

Ivan Markus, 1942. - hrvač Herkulesa, budućeg Metalca

Ivan Markus, 1942. – hrvač Herkulesa, budućeg Metalca


1945.

Završetkom rata obnavlja se športsko društvo Metalac i ponovo započinje sa radom. Prvi predsjednik društva je bio Josip Broz Tito te je ostao doživotni predsjednik.


1945. – 1966.

Punih 20 godina trebalo je hrvačima da ponovno osnuju svoj klub i nastave tamo gdje je rat prekinuo njihovog prvog trenera i šampiona Adalberta Halužana.

1966.

Hrvački klub Metalac nastao je i formirao se pod današnjim imenom, i to preimenovanjem starog Zagrebačkog hrvačkog kluba Herkules.

Hrvački klub Herkules bio je najbolji hrvatski klub po rezultatima uz Croatiu i iznjedrio je mnoge šampione. Preimenovani Herkules odnosno Metalac je dobio prostorije u ulicu Pavleka Miškine iznad danšnjeg Hrvatskog vojnog učilišta na Črnomercu, gdje je prostor dijelio sa boksačima i judašima Metalca, tako da su svi borilački sportovi bili na jednom mjestu. Okolne osnovne škole oko Črnomerca i šire su bile škole hrvanje od kuda su najbolji pojedinci bili usmjeravani u centralnu dvoranu kluba u Miškininoj ulici, te je na taj način rađena vrlo kvalitetna selekcija.

Tadašnji predsjednik bio je Tomica Šestak, a potpredsjednik Ljudevit Bednjanec. U to vrijeme za Metalac su hrvali Branko Lacković, Mirko Jerković, Pavo Markotić, braća Mazija, Tomica Šestak, Križanić, Glas i Branko Prpić.


 • Čović 4. mjesto na svjetskom prvenstvu, prvak mediterana, višestruki prvak Jugoslavije
 • Branko Prpić višestruki prvak i viceprvak Jugoslavije
 • Pero Šumaher viceprvak Jugoslavije
 • Vlado Vončina prvi na prvenstvu SR Hrvatske


1973. – 1977.

Metalac je pao u drugu ligu. Tek kada je stasala nova generacija hrvača pionira iz 1969. godine klub se vratio u prvu ligu. Školu hrvanja je vodio profesor tjelesnog odgoja Ivica Dujmić. Metalac je bio poznat po kvalitetnoj školi hrvanja što ga prati kroz čitavu njegovu povijest.


1983.

Klub gubi svoje najbolje hrvače na inicijativu stvaranja jednog jakog zagrebačkog kluba „Zagreb“. Osnovni cilj je bio da se na jednom mjestu okupi najviše kvalitetnih hrvača i osiguraju najbolji uvjeti za daljnji napredak, te da grad Zagreb ponovno vrati hrvački ugled koji je ranijih godina i u vrijeme prijašnjih generacija stekao.

1983. – Novonastali hrvački klub Zagreb, iz redova Metalca: Dubravko Radočaj (prvi s lijeva u donjem redu), Darko Rogalo ( 6. u donjem redu s lijeva), Predrag Mazinjanin (zadnji u donjem redu s lijeva)

S obzirom na bogatu tradiciju hrvačkog športa u našem gradu, ideju o osnivanju kluba podržali su gotovo svi zagrebački klubovi i više športske institucije na nivou grada Zagreba i Hrvatske. Tako je Metalac bitno oslabljen jer su najbolji hrvači prešli u novonastali hrvački klub „Zagreb“, te se nikako nije mogao oporaviti od tako velikog gubitka kvalitetnih natjecatelja čemu je još pridonio i Domovinski rat.


1988. – 1998.

Hrvački klub Metalac je bio u krizi koja je trajala 10 godina. Dvorana u ulici Pavleka Miškine bila je gotovo prazna te nije bilo značajnijih rezultata. Početkom rata u državi je nastao kaos i ratno stanje, te Metalac sredinom devedesetih godina gubi pravo korištenja navedene dvorane.

Svoje aktivnosti Metalac počinje ponovno provoditi uz veliku pomoć prof. dr. sc. Josipa Marića i mr.sc. Čedomira Cvetkovića na Kineziološkom fakultetu gdje djeluje i danas i gdje se nalazi jedna od dvorana obnovljenog hrvačkog kluba Metalac.

1998.

Josip Marić predsjednik kluba i Čedomir Cvetković okupljaju studente Kineziološkog fakulteta koji su već radili kao treneri hrvanja u drugim hrvačkim klubovima u Zagrebu te se započinje sa sistematiziranim radom, provođenjem selekcija te podizanjem kompletne kvalitete hrvanja u Zagrebu.

Treneri su bili Mario Baić, Goran Plavec, Čedomir Cvetković, Dalibor Vračan, Ante Ištuk, te tajnik Igor Vujnović. Oni su kao jedan tim entuzijasta započeli sve od samoga temelja odnosno početka „proizvodnje“ vrhunskih hrvača. Započeli su sa kvalitetnim selekcijam u 5.-im razredima osnovnih škola te izabrali motorički najsposobnije pojedince iz okolnih osnovnih škola. Nakon početnih selekcija počinju trenirati djecu početnike najprije u hrvačkoj dvorani na Kineziološkom fakultetu a kasnije i na Hrvatskom vojnom učilištu na Črnomercu nedaleko od nekadašnje dvoranu u ulici Pavleka Miškine.

2009. Profesori hrvanja na Kineziološkom fakultetu Čedomir Cvetković i Josip Marić

2009. Profesori hrvanja na Kineziološkom fakultetu Čedomir Cvetković i Josip Marić, obojica su bili predsjednici hrvačkog kluba Metalac, i uvelike doprinijeli obnovi kluba poslije Domovinskog rata

Nakon početnih napora bilo je potrebno planirano i programirano provoditi treninge. Treneri Baić i Plavec koji su radili kao treneri u Metalcu na Kineziološkom fakultetu bili su uvelike pod utjecajem najrenomiraniji eksperata profesora hrvanja na kineziološkom Fakultetu Marića i Cvetkovića.

2000. Prvi polaznici obnovljenoga HK Metalac

2000. Prvi polaznici obnovljenoga HK Metalac na Kineziološkom Fakultetu. Donji red slijeva na desno: Goran Plavec, prof., Ivan Špiljak, Franjo Pilić, Robert Petravić, Leon Haraminčić, Bruno Kovačko, Leo Kos , Ljubičić, Sandro Matijević. Srednji red slijeva na desno: dr.sc. Mario Baić, Mario Bilušić, Igor Kovačić, Eugen Jakovljević, Borna Elvazir, Ivan Špehar, Petar Žulj. Gornji red slijeva na desno: prof. mr. Čedomir Cvetković, Alan Babin, Kristian Pehar, Siniša Hogač, Valid Mešić, Hrvoje Dujmović, Marko Fodor

2000. Prvi polaznici obnovljenoga HK Metalac

2000. Prvi polaznici obnovljenoga HK Metalac na Kineziološkom Fakultetu. Donji red sljieva na desno: dr. sc. Mario Baić, Josip Parač, Tomislav Lauš, Božo Starčević, Goran Cicvara, Domagoj Barišić, Rudolf Plemenčić. Srednji red slijeva na desno: Goran Plavec, prof., Vedran Ložnjak, Zoran Sofrić, Dan Lanc, Daniel Hudolin, Ivan Babin, Tomislav Mikulček, Marko Perić. Gornji red slijeva na desno: prof.mr. Čedomir Cvetzković, Mišel Lovrenović, Ivan Šimunec, Ivan Krznarić, Nikola Satrčević, Ivan Furković, Almir Zoronjić, Ivan Povrženić

Posebno valja naglasiti golemi doprinos u višestranom razvoju koji je značajka škole hrvanja Čedomira Cvetkovića, koji je provodio mentorske treninge jednom tjedno u klubu i po par tjedana u ljetnom hrvačkom kampu Duga Uvala, iz kojih su učili mladi studenti.

1999. - prvo međunarodno natjecanje obnovljenog Metalca

1999. – prvo međunarodno natjecanje obnovljenog Metalca, Božo Starčević, međunarodni turnir za dječake u Murskoj Soboti, Slovenija ( kategorija do 28 kg, Božo Starčević I. mjesto, Ivan Lizatović II. mjesto)

Nakon što je sa stručno trenerske strane bilo postavljeno kako treba ubrzo su usljedili i rezultati. Metalac je u narednom razdoblju doslovno „mljeo“ sve ostale klubove koji nisu imali tako dobru školu hrvanja ali ni masovnost jer je metalac u jednom trenutku u mlađim dobnim kategorijama imao preko 150 članova.

Mario Baić je kao trener ostavio neizbrisivi trag u stvaranju „novog“ Metalca od 1998.-2007. kada je prestao biti trener. Iz tog sustava je „isplivalo“ čak 7 kadetskih prvaka države od 10 kadetskih kategorija 2003. i ono što je najvažnije 4 seniorska prvaka države od 7 seniorskih kategorija 2011., 3 kadetske na najvećim smotrama EP i SP, 2 juniorske medalje sa EP i SP i čak 10 plasmana među prvom desetoricom na EP ili SP.

Mario Baić

Mario Baić trener hrvačkog kluba Metalac od 1998. do 2007. godine.


 • Višestruki ekipni prvaci Hrvatske – mlađi dječaci
 • Višestruki ekipni prvaci Hrvatske – stariji dječaci
 • Višestruki ekipni prvaci Hrvatske – kadeti

2003.

Demonstracija bacanja pojas na ljetnom hrvačkom kampu Metalca u Dugoj Uvali

2003. – Demonstracija bacanja pojas na ljetnom hrvačkom kampu Metalca u Dugoj Uvali

2003. - Predavanje Nataše Vezmar

2003. – Predavanje Nataše Vezmar olimpijke u taekwondo-u, mladim hrvačima Metalca, na ljetnom sportskom kampu u Dugoj Uvali


2004.

Hrvački klub Metalac dobio je i priznanje Hrvatskog hrvačkog saveza za najuspješniji klub u radu sa mladima.


 • Siniša Hogač 9. Mjesto prvenstvo Europe, KADET – ispod 17 godina

2005.

2005. - Kadetska reprezentacija u hrvanju

2005. – Kadetska reprezentacija: Božo Starčević(Metalac), Mario Baić (trener), Danijel Janečić (Lika), Mario Đok (Sesvete), Pavle Ikić (Sesvete) i medaljaš Siniša Hogač (Metalac)


 • Najuspješniji klub u radu sa mladima – priznanje HHS-a
 • Siniša Hogač 3. mjesto prvenstvo Europe, KADET – ispod 17 godina

2006.

2006. - Ekipa hrvačkoga kluba Metalac

2006. – Ekipa hrvačkoga kluba Metalac, u hrvačkoj dvorani Kineziološkog fakulteta u Zagrebu. Gornji red s lijeva: Ivan Povrženić, Kristijan pehar, Senad Handanagić, Sabit Handanagić, Hrvoje Dujmović, Nikola Starčević, Luka Ban, Vedran Budetić, Ivan Kranjčević i Eugen Jakovljević. Srednji red s lijeva: Trener Dalibor Vračan, Ivan Vrban, Danijel Vignjević, Petar Gluhak, Željko Vignjević, Vilko Mandić, Ignacije Valečić, Marko Leljak, Matija Zorić, Zoran Kornet, Marko Koščević, Siniša Hogač i trener Mario Baić. Donji red s lijeva: Marko Perić, Marko Vuljaj, Ivan Smrekar, Leon Telak, Dominik Etlinger, Božo Starčević, Leon Haraminčić, Robert Petravić, Vedran Pehar, Ivan Perković, nepoznat, nepoznat, Domagoj Barišić


 • Najuspješniji klub u radu sa mladima – priznanje HHS-a
 • Siniša Hogač seniorski prvak Hrvatske

2007.

Glavni trener kluba postao je Tomislav Vukelić. U tome razdoblju je nastavio sa vrhunskim postignućima osvojivši ekipno prvenstvo Hrvatske za juniore 2008., seniore 2009. godine, te 2. mjesto na ekipnome prvenstvu Hrvatske za seniore 2010. godine.


 • Božo Starčević 5. mjesto na prvenstvu Svijeta, JUNIOR – ispod 20 godina
 • Siniša Hogač seniorski prvak Hrvatske
 • Marko Koščević 5. mjesto na prvenstvu Europe, KADET – ispod 17 godina

2008.

2008. - Ekipni juniorski prvaci Hrvatske Metalac

2008. – Ekipni juniorski prvaci Hrvatske: Mario Baić(trener 1998.-2007.), Tomislav Vukelić (glavni trener), Siniša Hogač, Božo Starčević, Leon Haraminčić, Nikola Starčević (pomoćni trener) i Dominik Etlinger


 • Dominik Etlinger 3. mjesto prvenstvo Europe, KADET – ispod 17 godina
 • Božo Starčević 5. mjesto prvenstvo Europe, JUNIOR – ispod 20 godina
 • Siniša Hogač 7. mjesto prvenstvo Europe, JUNIOR – ispod 20 godina
 • Marko Koščević seniorski prvak Hrvatske
 • Marko Koščević 7. mjesto prvenstvo svijeta, JUNIOR, ispod 20 godina

2009.

2009. - Hrvački klub Metalac, ekipni prvaci hrvatske za seniore

2009. – Hrvački klub Metalac, ekipni prvaci hrvatske za seniore. Stoje slijeva: dr.sc. Mario Baić (trener 1998.-2007.), Nikola Starčević (pomoćni trener), Marko Koščević, Eugen Jakovljević, Matija Zorić, Petar Gluhak, Ignacije Valečić, Jako Vidović, Božo Starčević, Siniša Hogač, Matija Aščić i leži trener Tomislav Vukelić.

2009. – Kondicijski trening hrvača Metalca

2009. – Pobjeda Bože Starčevića nad najvećim konkuretom Nevenom Žugajem


 • Dominik Etlinger prvak Europe, KADET – ispod 17 godina
 • Ekipni seniorski prvaci Hrvatske
 • Božo Starčević seniorski prvak Hrvatske
 • Siniša Hogač seniorski prvak Hrvatske
 • Siniša Hogač, 5. mjesto GOLDEN GRAND PRIX, SENIOR
 • Marko Koščević, 5. mjesto prvenstvo Svijeta, JUNIOR – ispod 20 godina
 • Marko Koščević viceprvak Hrvatske SENIOR
 • Eugen Jakovljević, 3. mjesto prvenstvo Hrvatske SENIOR
 • Ignacije Valečić viceprvak Hrvatske SENIOR

2010.

Etlinger - Janečić

2010. – Dominik Etlinger viceprvak svijeta, JUNIOR – ispod 20 godina, akcija bacanja protiv Danijela Janečića u finalu I. HHL

Glavni trener kluba postaje Tomislav Pisačić, a nakon godinu dana je smijenjen odlukom skupštine kluba koja nije bila zadovoljna radom i rezultatima kluba pogotovo u najmlađim dobnim kategorijama u tome razdoblju.

Etlinger - Janečić

2010. Ignacije Valečić – kondicijski trening


 • Dominik Etlinger viceprvak svijeta, JUNIOR- ispod 20 godina
 • Božo Starčević 8. mjesto prvenstvo Europe, SENIOR
 • Dominik Etlinger 5. mjesto prvenstvo Europe, JUNIOR – ispod 20 godina
 • Dominik Etlinger seniorski prvak Hrvatske
 • Božo Starčević seniorski prvak Hrvatske
 • Siniša Hogač seniorski prvak Hrvatske
 • Marko Koščević viceprvak Hrvatske SENIOR
 • Ignacije Valečić viceprvak Hrvatske SENIOR

2011.

Glavni trener postaje Nikola Starčević i u tom razdoblju hrvački klub Metalac postaje ekipni seniorski prvak Hrvatske 2011., od toga 4 prvaka – Dominik Etlinger 66 kgBožo Starčević 74 kgSiniša Hogač 96 kgMarko Koščević 120 kg, te dva viceprvaka države Ignacije Valečić i Eugen Jakovljević.

2011. – 45 godina postojanja kluba, intervju s Božom Starčevićem (hrvač), Nikolom Starčevićem mag. cin (trener) i dr.sc.Mario Baić (izbornik hrvačke reprezentacije Hrvatske)

Siniša Hogač - Tin Bregović

2011. – Finale prvenstva Hrvatske za seniore, Siniša Hogač (Metalac) plavi dres u akciji bacanja protiv Tina Bregovića

U klubu se opet okupljaju treneri studenti Kineziološkog fakulteta; Petar Gluhak, Eugen Jakovljević, Mario Bračun i Ignacije Valečić, te se ponovno posvećuje pažnja radu sa mladima.

2011. - Seniorski ekipni prvaci Hrvatske METALAC

2011. – Seniorski ekipni prvaci Hrvatske METALAC. (STOJE S LIJEVA) Ivan Povrženić, Mario Glasnović, Antun Glasnović, Marko Koščević, Jako Vidović, Ignacije Valečić, Kristijan Pehar, Dominik Etlinger, Eugen Jakovljević, Petar Gluhak, Hrvoje Dujmović, Matija Zorić, Dražen Gotić, Ivan Vrban, Matija Aščić, Ćubić, Vignjević, Željko Vignjević, (SJEDE) Čedomir Cvetković (predsjednik), Ivan Šimunec, Božo Starčević, Nikola Starčević (trener), Siniša Hogač, Tomislav pisačić, Domagoj Barišić (tajnik), Davor Katalinić

2011. Božo Starčević i Nikola Starčević (trener)

2011. Božo Starčević i Nikola Starčević (trener)


 • Božo Starčević prvak Mediterana, SENIOR
 • Siniša Hogač prvak Mediterana, SENIOR
 • Ekipni seniorski prvaci Hrvatske
 • Božo Starčević seniorski prvak Hrvatske
 • Siniša Hogač seniorski prvak Hrvatske
 • Dominik Etlinger seniorski prvak Hrvatske
 • Dominik Etlinger 1. mjesto, TROPHEE MILONE, SENIOR
 • Marko Koščević 3. mjesto na prvenstvu Mediterana, SENIOR
 • Marko Koščević seniorski prvak Hrvatske
 • Eugen Jakovljević viceprvak Hrvatske SENIOR
 • Ignacije Valečić 3. mjesto prvenstvo Hrvatske SENIOR

2012.

2012. Marko Koščević

2012. Marko Koščević 120 kg (Metalac) plavi dres protiv odličnog Rusa Baroeva

Mario Bračun, trener mlađih dobnih kategorija u hrvačkom klubu Metalac i hrvačkom klubu Klinča sela premjestio je svoje najbolje kadete i starije dječake u centralnu dvoranu na Kineziološkom fakultetu Eugenu Jakovljeviću, treneru kadeta. Petar Gluhak preuzeo grupe dječaka na Hrvatskom vojnom učilištu od Nikole Starčevića.

2011. Prezentacija hrvanja, hrvači Metalca u Gospiću

Dominik Etlinger, prvak Europe 2012. godine

2012. – Dominik Etlinger prvak Europe, JUNIOR – ispod 20 godina


 • Dominik Etlinger prvak Europe, JUNIOR – ispod 20 godina
 • Dominik Etlinger 3. mjesto prvenstvo Svijeta, JUNIOR – ispod 20 godina
 • Božo Starčević, 8. mjesto prvenstvo Europe, SENIOR
 • Dominik Etlinger, 9. mjesto prvenstvo Europe, SENIOR
 • Božo Starčević, 2. mjesto GRAND PRIX HUNGARY, SENIOR
 • Dominik Etlinger, 2. mjesto GRAND PRIX HUNGARY, SENIOR
 • Božo Starčević, 1. mjesto „Herman Kare“ FINLAND, SENIOR
 • Dominik Etlinger 1. mjesto „Herman Kare“ FINLAND, SENIOR
 • Božo Starčević 1. mjesto GRAND PRIX GERMANY, SENIOR
 • Siniša Hogač 3. mjesto GRAND PRIX HUNGARY, SENIOR
 • Marko Koščević seniorski prvak Hrvatske
 • Ignacije Valečić seniorski prvak Hrvatske
 • Eugen Jakovljević 3. mjesto prvenstvo Hrvatske SENIOR

2012. Siniša Hogač na EP

2012. – Siniša Hogač (crveni dres) na Europskom prvenstvu u Beogradu protiv Mađara Rizmaera

Navedeni rezultat je nastao sistematiziranim i stručnim radom pod vodstvom odgovornih voditelja, koji su pokrenuli preko 20 škola hrvanja. Tako danas Hrvački klub Metalac svoje treninge provodi pri Kineziološkom fakultetu, Hrvatskom vojnom učilištu, dvorani u Selskoj, OŠ Lučko, OŠ Klinča Sela. U školama hrvanja posebno njegujemo i slobodni način hrvanja, a posebno nas veseli i veći broj upisanih djevojčica. Kao trener djevojčica se posebno istaknuo trener Mario Bračun.

2012. Intervju s prvakom Europe Dominikom Etlingerom i Nikolom Starčevićem trenerom

Kao treneri mlađih kategorija djeluju Petar Gluhak, Ignacije Valečić, Mario Bračun i Nikola Starčević. Eugen Jakovljević je trener Kadeta, dok je Nikola Starčević trener seniora, a ujedno i kondicijski trener seniora. Tajnika Igora Vujnovića je naslijedio Domagoj Barišić.

Klub broji preko 170 aktivnih natjecatelja, pokretač je ljetnog kampa hrvanja u Dugoj Uvali, te je sudionik brojnih međunarodnih natjecanja.

2013.

U 2013. godini je došlo do ekspanzije sportskih uspjeha i to ponajprije zbog preseljenja kluba sa Kineziološkog fakulteta zbog prevelike cijene najma u prostor na Zagrebačkom Velesajmu, Paviljon 6 na inicijativi sportskog direktora Igora Vujnovića.

Najveći doprinos u uređenju dvorane dao je trener Nikola Starčević koji je marljivo tokom cijeloga ljeta 2013. smišljao i uređivao dvoranu da postane nešto savršeno za hrvanje. To se i dogodilo i do jeseni je od jedne obične hladne i prljave hale uspio napraviti nemoguće – „hrvački hram“ kakvog se nebi posramili niti hrvačke velesile kao što su Rusija, Turska, Iran ili SAD.

Sad napokon kada je klub zaslugom Igora Vujnovića i Nikole Starčevića uspio stvoriti uvjete kakve nitko do tada nikada nije imao u Hrvatskoj, a to je dvorana sa hrvačkom strunjačom duljine 17m x 14m, dakle 240 metara kvadratnih i otvorena 0-24 za hrvače, krenuo je pohod na odličja. Tako su redom padali rezultati i usljedila je godina iz snova.

Božo Starčević brončani na europskom prvenstvu u Gruziji

2013. Božo Starčević brončani na europskom prvenstvu u Gruziji

Najprije je Božo Starčević osvojio brončanu medalju na europskom prvenstvu i s time je probio led u rezultatskom smislu jer ono što je usljedilo zvala se apsolutna dominacija po rezultatima na nacionalnom i međunarodnom nivou.

2013. Božo Starčević na postolju

Božo Starčević - plakat

2013. Božo Starčević ispred promo plakata kluba METALAC, zaslugom Igora Vujnovića sportskog direktora

Najveći teret nakon uređenja dvorane podnjeli su trener Nikola Starčević i trenerica Jelena Kastaneti tako što su izanimirali preko 100 razreda u 23 različite osnovne škole u Novom Zagrebu te je time ostvarena magična brojka od 100-tinjak novih članova što početnika što početnica hrvačkog kluba Metalac. Trener Eugen Jakovljević je preuzeo grupu dječaka od Nikole Starčevića i grupu Kadeta od Domagoja Barišića te su se tada sve kovkice posložile na mjesto i klub je bio predodređen za uspjeh.

Metalac hrvanje - djeca

2013. – METALAC je uvijek iz velike masovnosti BAZE, crpio kvalitetu za vrhunske rezultate kasnije. GRUPE u 2013. godini

HK Metalac – mlade nade, prilog sa Sportske Televizije

2013. - METALAC ekipni prvak hrvatske u dječacima

2013. – METALAC ekipni prvak hrvatske u dječacima

Treneri koji su u to vrijeme vodili grupe bili su; Nikola Starčević, Eugen Jakovljević, Petar Gluhak, Jelena Kastaneti, Mario Bračun i Ignacije Valečić.

2013. Metalci na jakom turniru u Rumunjskoj, Satu Mare.

2013. Metalci na jakom turniru u Rumunjskoj, Satu Mare. Gornji red stoje slijeva: Mario Bračun trener, Domagoj Pučar, Antonio Kamenjašević, Petar Gluhak trener, Eugen Jakovljević, Stjepan Brezak i Nikola Starčević trener.

2013. METALAC – PRVACI HRVATSKE U KADETIMA (do 17 godina)

2013. METALAC – PRVACI HRVATSKE U KADETIMA (do 17 godina). Gornji red slijeva: Domagoj Razum, Arsenio Ilić, Antun Glasnović, Eugen Jakovljević – trener, Antonio Kamenjašević, Jurica Lamot. Donji red slijeva: Mario Petrak, Dominik Osrečki, Luka Škvorc, Nikola Starčević – pomoćni trener, Marko Dundović, Marko Škvorc, Jan Jakovljević i Stjepan Brezak.

2013. METALAC – PRVACI HRVATSKE DJEČACI

2013. METALAC – PRVACI HRVATSKE DJEČACI, treneri Petar Gluhak i Nikola Starčević

2013. Sportske novosti pišu o HK METALAC

2013. Sportske novosti pišu o HK METALAC

2013. METALAC – SENIORSKI PRVACI HRVATSKE

2013. METALAC – SENIORSKI PRVACI HRVATSKE; Slijeva: Siniša Hogač, Dominik Etlinger, Nikola Starčević – trener, Ignacije Valečić, Petar Gluhak, Eugen Jakovljević i Marko Koščević

Prvenstvo hrvatske reportaža

2013. METALAC 2. NA ŠKOLSKOJ LIGI

2013. METALAC 2. NA ŠKOLSKOJ LIGI – Treneri: Nikola Starčević, Ignacije Valečić i Petar Gluhak

Božo Starčević i Siniša Hogač na treningu

2013. – Božo Starčević i Siniša Hogač trening na Zagrebačkom Velesajmu

2013. - prva ekipa HK Metalca

2013. – prva ekipa HK Metalca. Stoje slijeva: Mario Bračun, Ivan Kranjčević, Marko Koščević, Matija Zorić, Petar Gluhak, Kristijan Pehar, Matija Aščić, Eugen Jakovljević i Domagoj Barišić – TAJNIK. Sjede slijeva: Ivan Vrban, Dominik Etlinger, Nikola Starčević – TRENER, Božo Starčević, Ignacije Valečić i Siniša Hogač

Zadar open - hrvanje hk metalac

2013. ZADAR OPEN – Nikola Starčević trener, Leonardo Uskok, Krešimir Stanić, Patrik Borošak, Josip Glasnović i Matej Mandić

Dominik Etlinger

2013. – Dominik Etlinger – najtrofejniji hrvatski hrvač u mlađim uzrastima

Božo Starčević, Dominik Etlinger i Domagoj Pučar trening na Zagrebačkom Velesajmu

2013. – Božo Starčević, Dominik Etlinger i Domagoj Pučar trening na Zagrebačkom Velesajmu

Vlado Lisjak i Božo Starčević

2013. – Vlado Lisjak olimpijski pobjednik iz Los Angelesa 1984. i Božo Starčević demonstriraju tehnike

https://youtube.com/watch?v=mtmch6qDcI4%3Frel%3D0

Božo Starčević i Ignacije Valečić u emisiji Sport nedjeljom na Z1 televiziji

Dominik Etlinger, Siniša Hogač i Božo Starčević

2013. – Reprezentativci Metalca Dominik Etlinger, Siniša Hogač i Božo Starčević pripreme u Varaždinu


 • Božo Starčević, 3. mjesto na prvenstvu Europe
 • Dominik Etlinger, 3. mjesto na GGP Azerbajdžan
 • Ekipni seniorski prvaci Hrvatske
 • Ekipni prvaci Hrvatske u dječacima

2014.

Siniša Hogač. zagreb open 2014

2014. Siniša Hogač osvojio 1. mjesto na Zagreb Openu, najjačem međunarodnom turniru za seniore u Hrvatskoj u kategoriji do 98 kg

Cure u hrvanju

2014. – Projekt cure u hrvanju sa trenericom Jelena Kastaneti, Mario Bračun, Mario Iljkić i Nikola Starčević.

Antonio Kamenjašević

2014. – Antonio Kamenjašević 2. mjesto na prvenstvu Europe za Kadete (do 17 godina) pod vodstvom trenera Eugena Jakovljevića

Božo Starčević - Selcuk Cebi

2014. – Božo Starčević u borbi za medalju gubi borbu od turčina Cebija na odluku sudaca i to u višoj kategoriji do 80 kg, inače nastupa do 75 kg.


 • Antonio Kamenjašević, 2. mjesto na prvenstvu Europe u kadetima
 • Božo Starčević, 5. mjesto na prvenstvu Svijeta
 • Siniša Hogač, 1. mjesto, Zagreb Open

2015.

Ova godina će biti ubilježena kao godina promjena jer je u klubu došlo do kulminacije i neslaganja seniorske ekipe sa upravom koja nije imala sluha za vrhunsko hrvanje i podršku najboljim pojedincima koji su nosili rezultat i osvajali odličja za klub.

Također sportski direktor je nudio neka nova kadrovska rješenja po pitanju trenera i na mala vrata se okruživao „poslušnicima“ i raznoraznim makinacijama pokušao odstraniti srž kluba, imena koja su obilježila proteklih 10 godina kluba.

U jednom trenutku Nikola Starčević, Božo Starčević, Siniša Hogač, Marko Koščević, braća Glasnović, Mihael Topolovec, Goran Ćetković i ostali hrvači i prijatelji kluba su odlučili napraviti promjene. Nažalost, šačica trenera koji su do tada bili za promjene, odnosno smjenu sportskog direktora, zbog oportunističkih razloga ostaju lojalni staroj upravi i tim kontradiktornim potezom okreću leđa svojim dojučerašnjim prijateljima i kolegama.

Pravno formalna bitka za klub zbog te nekolicine trenera je trajala punih 6 mjeseci. U tom periodu „ODMETNICI“ na čelu sa braćom Starčević ne smiju trenirati u svome klubu METALAC jer im je to zabranjeno od strane sportskog direktora i njemu lojalnih 4 trenera. Čitavo vrijeme tih 6 mjeseci treniraju u Akademskom judo klubu Mladost na judo tatamiju i u najstarijem hrvačkom klubu u Hrvatskoj – zagrebačkoj LOKOMOTIVI u Crnatkovoj ulici pod vodstvom Bože Starčevića.

Na kraju je ipak istina pobijedila i frakcija koja je bila za hrvanje i hrvače, a ne za foteljaše i funkcionere pobjeđuje i datumom 26.03.2015. počinje jedna nova era kluba jer je na taj dan izdano rješenje kojim tajnik kluba postaje mag.iur. Marko Paradžik, inače prvi seniorski prvak države od samostalnosti Hrvatske, dok predsjednik postaje mag.cin. Nikola Starčević, trener u klubu od 2006. godine.

Klub je u tome „prljavom pravno formalnom ratu“ unazađen i to minimalno dvije godine po pitanju masovnosti i podmladka u mlađim dobnim kategorijama. Šteta je napravljena opet ponajviše zbog trenera, lojalnih staroj upravi, koji su promjenom u klubu nakon 2 mjeseca saminicijativno dali otkaze i održali neformalni roditeljski sastanak na kojemu su sustavno uništavali klub Metalac nagovarajući roditelje da njihova djeca napuste klub, te da se učlane u njihov novosnovani klub. Rezultatski klub nije unazađen ponajviše na krilima Bože Starčevića, Antonia Kamenjaševića, braće Glasnović, Gorana Ćetkovića, Mihaela Topolovca i ostalih zbog kojih je klub i dalje u vrhu, a pojedinačno klub ostvaruje fantastične rezultate.

Trenerska ekipa pod vodstvom uprave u sastavu braće Starčević, doc.dr.sc. Maria Baića, Maria Ćubića i mag.cin. Ivana Povrženića polako revitalizira klub i popravlja štetu.

Nova trenerska ekipa u sastavu mag.cin. Kristijan Slačanac, mag.cin. Mladen Ličina, mag.cin. Nikola Starčević, Božo Starčević i ŠEF STRUKE doc.dr.sc. Mario Baić stvara još jači METALAC koji 2016. godine slavi 50 godina postojanja i djelovanja.

Dominik Etlinger

2015. – Dominik Etlinger srebreni na europskom prvenstvu do 23 godine (U-23)

Mladi hrvači Metalca nastup u prvoj hrvatskoj hrvačkoj ligi

2015. – Mladi hrvači Metalca nastup u prvoj hrvatskoj hrvačkoj ligi: Antun Glasnović, Mario Brezonjić, Mario Glasnović, Goran Četković, Mario Ćubić i Mihael Topolovec

Božo Starčević u teškim borbama

2015. – Božo Starčević u teškim borbama sa 5 konaca ispod oka uspio osvojiti jaki međunarodni turnir ZAGREB OPEN u konkurenciji Mađarske, Njemačke, Poljske, Bjelorusije, SAD-a, Srbije, Slovenije, Češke, Francuske

Metalac ekipni prvak Hrvatske u početnicima

2015. – METALAC – EKIPNI PRVACI HRVATSKE u početnicima, treneri Nikola Starčević i Mladen Ličina

Hrvači Metalca opet potvrdili da su najbolji u Hrvatskoj te po 3 puta u povjesti se okitili najvrijednijom medaljom na prvenstvu države.

Božo Starčević 7. na prvenstvu Svijeta

2015. – Božo Starčević osvaja 7. mjesto na svjetskom prvenstvu u Las Vegasu, nažalost samo prvih 6 ima direktan plasman na Olimpijske igre

Tihomir Svatoš srebrni

2015. – Tihomir Svatoš član Metalca od davne 1974. godine, osvojio srebrenu medalju na policijskim igrama

Dominik Etlinger osvojio brončanu medalju na europskim igrama

2015. – Dominik Etlinger osvojio brončanu medalju na europskim igrama u Azerbedžanu do 71 kg


 • Dominik Etlinger, 2. mjesto na prvenstvu Europe U-23
 • Dominik Etlinger, 3. mjesto na europskim igrama
 • Božo Starčević, 7. mjesto na prvenstvu Svijeta
 • Tihomir Svatoš, 2. mjesto na policijskim igrama
 • Božo Starčević, 1. mjesto Zagreb Open

2016.

Izvršni odbor kluba je kao glavni zadatak u 2016. godini stavio na masovnost i stvaranje kvalitetne baze iz koje će kasnije isplivati neki novi šampioni. Po tom pitanju treneri Kristijan Slačanac, Mladen Ličina i Nikola Starčević imaju pune ruke posla i do 2017. je cilj vratiti članstvo kluba na onaj broj koji je imao u 2014. godini.

Kao drugi cilj je naveo stvaranje kvalitetne seniorske ekipe gdje se za najbolje pojednince osiguravaju stipendijski ugovori po prvi puta u povijesti METALCA. Financiranje najboljih hrvača kluba se osigurava dominantno iz članarina koje plaćaju najmlađe dobne kategorije u klubu. Jezgru 1. ekipe čini Božo Starčević te oko njega nadolazeće nade Metalca – Antonio Kamenjašević, braća Glasnović, Goran Ćetković, Mihael Topolovec, Krešimir Stanić, Matej Mandić, Antun Borčić, Mislav Masterl, Ivan Marcelić i drugi.

Prva ekipa HK Metalac 2016.

2016. 1. EKIPA METALCA. Stoje s lijeva doc.dr.sc. Mario Baić – ŠEF STRUKE, Kristijan Slačanac, prof. – GLAVNI TRENER, Mario Čubić, Ivan Marcelić, Hrvoje Sutlić, mag.cin. Nikola Starčević – PREDSJEDNIK, Antun Borčić, Tin Zunić, Krešimir Stanić, Mislav Masterl, mag.iur. Marko Paradžik – TAJNIK. Sjede s lijeva mag.cin. Mladen Ličina – TRENER, Goran Četković, Mihael Topolovec, Božo Starčević, Antonio Kamenjašević, Mario Glasnović, Antun Glasnović, Josip Glasnović, Matej Mandić

Ekipa HK Metalac 2016.

2016. METALAC – SENIORI, JUNIORI, VETERANI i REKREATIVCI PRIJATELJI KLUBA. Najgornji red slijeva: Tin Žunić, Domagoj Pučar, Marko Škvorc, Hrvoje Sutlić, Marko Dundović, Mislav Masterl, Luka Ban, Miro Šarić. Srednji red stoje slijeva: Ivica Matić, Antun Borčić, Krešimir Stanić, Mario Iljkić, Hrvoje Dujmović, Kristijan Pehar, Siniša Hogač, Marko Koščević, Danijel Vignjević, Petar Perković, Mario Ćubić, Tihomir Svatoš, Damir Petravić, mag.cin. Nikola Starčević – PREDSJEDNIK. Sjede slijeva: doc.dr.sc. Mario Baić, mag.cin. Kristijan Slačanac – GLAVNI TRENER, Matej Mandić, Ivan Marcelić, Goran Ćetković, Mihael Topolovec, Božo Starčević, Antonio Kamenjašević, Antun Glasnović, Mario Glasnović, Josip Glasnović, Mladen Rajh, mag.cin. Mladen Ličina – TRENER, mag.iur. Marko Paradžik – TAJNIK

Božo Starčević po drugi puta osvaja jaki međunarodni turnir ZAGREB OPEN

2016. – Božo Starčević po drugi puta osvaja jaki međunarodni turnir ZAGREB OPEN no ovoga puta u još boljoj organizaciji pred prepunim tribinama

Božo Starčević u emisiji Sport nedjeljom na Z1 televiziji

Kao 3. cilj nove uprave kluba se navodi stvaranje novih trenerskih kadrova, otvaranje dvorana i na drugim lokacijama, a ne samo na Zagrebačkom Velesajmu. Pronalazak kvalitetnih sponzora kako bi hrvački klub Metalac napokon osvojio 1. Hrvatsku hrvačku ligu koju do sada nikada nije osvojio samo iz financijskih razloga pošto su naši hrvači do sada morali svoj „kruh“ tražiti drugdje nastupajući za druge klubove koji bi ih mogli financirati.

Božo Starčević osvojio jaki međunarodni turnir Gedža

2016. – Božo Starčević osvojio jaki međunarodni turnir Gedža u Srbiji, Beograd.

U rad kluba se nakon velike stanke i izbivanja ponovno uključuje doc.dr.sc. Mario Baić koji je radio prve animacije i selekcije za METALAC još 1999. godine, no ovoga puta u ulozi šefa struke kroz mentoriranja trenera i tehničko taktičku analizu najboljih pojedinaca u klubu.

Ovom postavom, klub bi trebao ići u pravom smjeru prema ostvarivanju svih svojih ciljeva.

Antonio Kamenjašević postaje viceprvak Europe do 23 godine na Europskom prvenstvu u Bugarskoj, čime je potvrdio kvalitetu i najavio još kvalitetnih rezultata pošto je medalju osvojio u uzrastu do 23 godine premda je u trenutku osvajanja imao samo 19 godina.

Antonio Kamenjašević, srebrena medalja na prvenstvu Europe

2016. – Antonio Kamenjašević, srebrena medalja na prvenstvu Europe do 23 godine


BOŽO STARČEVIĆ NASTUPIO NA OI

Nakon što je Božo Starčević čak tri puta bio nadomak osvajanja olimpijske norme, sredinom srpnja dogodilo se čudo. Naime, Božo je na SP u Las Vegasu, u rujnu 2015. bio 7. (prvih šest je osvojilo normu), dok je na 1. i 2. kvalifikacijskom turniru početkom 2016. bio 3. (prvih dvoje je osvojilo normu). Nakon prvotnog razočarenja, sredinom srpnja UWW (Svjetska hrvačka organizacija) je odlučila dati pozivnicu na OI upravo Boži Starčeviću na temelju kriterija izvrsnosti. Tako se već pomalo zaboravljeni san u zadnji trenutak vratio u stvarnost. Božo odrađuje posljednje pripreme pred OI s reprezentacijom u gradu Gospiću.

Božo je izašao na strunjaču 14. kolovoza i pobijedio trostrukog prvaka Svijeta, Turčina Selcuka Cebija. Dva puta su se borili prije OI i uvijek je Turčin slavio, no međutim Božo je sada kada je bilo najvažnije pokazao iznimnu mentalnu i fizičku pripremljenost i deklasirao Turčina rezultatom 2:1.

Božo Starčević rio 2016

Božo Starčević u svojoj prvoj borbi na OI gdje je pobijedio Turčina Selcuka Cebija rezultatom 2:1.

Nakon toga pobjeđuje i Amerikanca Biseka s 2:0.

Božo Starčević i Andrew Bisek OI

Okretanje Amerikanca Biseka za dva boda.

U polufinalnoj borbi Božu je čekao branitelj naslova iz Londona i osvajač svjetskih i europskih medalja – Roman Vlasov (RUS).

Božo Starčević i Roman Vlasov

Božo Starčević i Roman Vlasov

Krajem prve runde Božo izvodi čisti tuš koji mu ogromnom pogreškom sudaca nije priznat. Na kraju je ipak Rus bio bolji, a Božo u borbi za broncu gubi od Korejca Kima rezultatom 6:4.

Božo Starčević i Roman Vlasov

Sporna situacija u kojoj je Božo tuširao Romana Vlasova, no suci nisu sudili tuš.

Božo Starčević - Kim Rio

Borba za broncu u kojoj je Božo izgubio 6:4.

Na kraju je ipak to bio odličan nastup Bože Starčevića koji je 5. mjestom na OI i svojim karizmatičnim karakterom uspio podignuti za hrvanje rijetko viđeno medijsko zanimanje i time ostvario jedan od najvećih uspjeha u povijesti hrvačkog kluba Metalac, ali i hrvanja u Hrvatskoj.


 • Božo Starčević, 5. mjesto na Olimpijskim igrama
 • Antonio Kamenjašević, 2. mjesto na prvenstvu Europe U-23